Interview Avanti Almere

Met hologrammen en street art wordt er in en rondom het Almeerse stadhuis aandacht besteed aan de Nederlandse grondwet. Oud-kickbokser Remy Bonjasky doet mee. Binnenkort is zijn verhaal te zien in een hologram. Avanti praat met hem over het recht om zelf te beslissen over wat er met je lichaam gebeurt, en over het slavernijverleden van zijn voorouders.

De laatste maanden was Remy Bonjasky niet van de televisie te denken. De oud-kickboxer wordt veelvuldig gevraagd voor sportcommentatoren, maar de laatste maanden kwam daar een nieuw onderwerp bij: de pandemie. Want Remy Bonjasky is niet gevaccineerd. In televisieprogramma’s legt hij deze keuze uit, en benadrukt hij het belang van het recht om zelf over je lichaam te beschikken.

Voor het hologram koos je niet voor artikel 1, discriminatie, maar voor artikel 11. Kun je uitleggen waarom?

Ik vond artikel 1 een station dat we wel vaker gepasseerd zijn. Hoe het is om beoordeeld te worden op je huidskleur, of over de positie van vrouwen – in de media hebben we het vaak over discriminatie. Maar over artikel 11 praten we amper: het recht om over je eigen lichaam te beslissen. Veel mensen volgen klakkeloos de overheid als het op vaccinaties aankomt. Want de overheid zal wel weten wat goed voor je is. En dan denk ik: wacht eens even.

Dat klinkt alsof je tegen de vaccinaties bent…

Ik heb niets tegen mensen die zich laten vaccineren, maar ik ben wel tegen dwang vanuit de overheid. Niet de overheid, maar jij hebt het recht om te beslissen over wat er met je lichaam gebeurt. Daarnaast pleit ik voor een gezondere levensstijl. Soms zie ik mensen hun auto beter poetsen dan dat ze hun lichaam verzorgen. Dan staan ze daar, met een peuk en een glas alcohol naast een dikke Maserati. Dat ze trotser zijn op hun auto dan op hun lichaam vind ik moeilijk te begrijpen.

Lees hier het gehele interview.

Call Now Button