Analist & co-commentator Viaplay sport – Tyson Fury vs Dillian Whyte

Tyson Fury suggereert overal dat hij er na dit gevecht mee stopt. Toch vraag ik me af of hij zo stellig blijft als ze hem aanbieden om over – laten we zeggen – driekwart jaar tegen Anthony Joshua te vechten. Ik denk dat ik wel weet wat hij dan doet. Ik heb in het verleden ook wel eens geroepen dat het mijn laatste partij was en voor je het weet ga je denken: ‘Misschien ben ik toch zo oud nog niet’. Of: ‘Die andere jongens zijn echt niet zo goed’.

Ik verwacht dus dat we Fury vaker gaan zien, al is het maar omdat hét gevecht tegen Joshua er nog niet van is gekomen. Dat wil ik héél graag zien. Joshua is de mooiboy, ziet er goed uit en is een mooie, technische bokser. Fury heeft iets teveel rotzooi aan zijn <c>record</c> hangen en is ook geen type posterboy. Hij is wel heel goed, ondanks dat hij zijn handen af en toe laag heeft en ook niet helemaal drooggetraind is. Hij wint wel al zijn wedstrijden. Die twee stijlen wil ik graag tegenover elkaar zien.

Wat Fury goed doet, is dat hij zin opwekt om zaterdag te kijken naar het gevecht met Dillian Whyte. Op persconferenties maakt hij altijd een dolletje, doet hij even gek. <c>Never a dull moment.</c> Hij kan zich goed verkopen. Daarbij denk ik dat hij gewoon gaat winnen van Whyte. Hij is een goede bokser, maar niet van het niveau van Fury. Nee, ik denk niet dat Whyte het einde van de twaalf ronden haalt. Ik verwacht dat Fury hem op knock-out eruit slaat.

Er zitten 94.000 mensen op Wembley, dat is geweldig. De bokssport wordt in Nederland niet goed opgepikt op dit moment, terwijl de sport in andere landen wel <c>booming</c> is. Nu hebben we er in Nederland altijd wel een handje van om wat later aan te haken. Mijn kickboksgevechten destijds waren soms pas twee dagen later via Eurosport te zien, of je moest om 3.00 uur ’s nachts kijken. Fury – Whyte wordt via Viaplay uitgezonden en ik doe co-commentaar. We maken dus wel stappen in hoe makkelijk dit soort partijen te bekijken zijn. Het zou van mij nog vaker zonder betaling mogen.

Wat niet helpt voor de bokssport in Nederland, is dat we weinig tot geen uithangborden hebben. Nouchka Fontijn heeft het heel goed gedaan, maar verder moet je terug naar de tijd van Regilio Tuur en Arnold Vanderlyde. Een succesvolle bokser levert sowieso meer aandacht voor de sport op, zoals kickboksen ook een vlucht heeft genomen door namen als Rico Verhoeven.

Maar het is wel meer dan dat. Ik heb al jaren het gevoel dat boksbonden actiever zouden moeten zijn en jeugd zouden moeten enthousiasmeren voor de sport. Het is geen aanval op de betrokken mensen, maar er zitten veel grijze mensen die het graag hebben over de ‘goeie, ouwe tijd’. Zouden jonge jongens niet met de sport aan de gang moeten, met Instagram, met evenementen? Kijk naar kickboksscholen, waar ze af en toe zelfs met lichtgevende bokszakken werken, of dat je bijna in een discotheek staat te kickboksen. Je moet constant blijven vernieuwen.

Call Now Button